2007年10月23日

Oriental Daily

還 有 兩 年 才 約 滿 的 Erica , 自 爆 早 前 曾 開 會 要 求 與 公 司 解 約 , 惜 遭 TVB 拒 絕 , 她 透 露 正 透 過 律 師 安 排 解 約 , 並 不 怕 被 罰 賠 償 : 「 如 果 十 萬 、 八 萬 換 到 兩 年 自 由 , 我 覺 得 好 抵 ! 其 實 我 離 開 對 佢 無 損 失 , 因 為 依 家 我 都 無 做 , 所 以 都 未 必 要 賠 , 希 望 律 師 可 以 幫 我 同 公 司 和 平 解 決 件 事 。 」

Apple Daily

袁 彌 明 表 示 即 使 賠 償 十 萬 解 約 亦 值 得 , 她 說 : 「 至 少 可 以 搵 返 兩 年 自 由 都 好 抵 , 而 且 TVB 亦 有 違 約 地 方 , 不 過 唔 使 賠 錢 解 約 都 好 難 , 因 為 TVB 份 合 約 有 八 頁 紙 , 而 公 司 要 履 行 只 有 兩 行 字 , 講 真 佢 又 覺 得 我 寫 篤 眼 篤 鼻 , 我 又 無 工 作 , 大 家 結 束 賓 主 關 係 好 正 常 。

SingTao

袁彌明昨日出席活動,問她跟無铫的合約解決了沒有?她說﹕「好有難度,因我跟無铫的合約 於09年才屆滿,公司內部開完會,指不會跟我解約,但又無話會安排什麼工作給我。我不知公司想點,既然覺得我已沒價值,我的離開都不是損失。」會否找樂易 玲傾談?她決絕地說﹕「我們無偈傾。下一步我會搵律師去處理,希望不用上庭,能在和平氣氛下解決。(無铫可能要求賠償?)用10萬8萬元買回自由,我覺得 值得,我在無铫兩年都沒有賺到這麼多錢。」

27 則留言:

巴黎旅客 說...

Liberty is hors de prix.

匿名 說...

Erica,

無論觀點,底線,留待法院解決~~~~~~:)

Daniel.

匿名 說...

Erica,

I'm waiting for you.

Daniel

鴨子先生 說...

還記得蔡瀾先生說過:

"能用錢解決的就用錢來解決吧!"

想像得到你有幾困擾...希望你快d甩身吧!!!

ALI 說...

i totally agree with u!
u are the best!
keep it up!
i support u!

匿名 說...

"Erica 說 節 目 主 持 工 作 雖 被 抽 起 , 但 TVB 仍 有 替 其 安 排 電 台 活 動 及 接 司 儀 騷 。"

........ 「 其 實 我 離 開 對 佢 地 無 損 失 , 因 為 依 家 我 都 無 野 做 ....」

一個訪問裡的兩種自相芧盾, 一時又話tvb有安排俾騷你接, 一時又話依家冇野做. 思想好有問題.

匿名 說...

看過你blog部份日記內容~我並不認為你是什麼敢言的新女性
只不過是個找碴子~把自己無限放大及心胸狹窄的女人而己~

Erica 說...

是 有 點 混 亂 。

工 作 是 有 的 ﹐但 都 是 我 自 己 refer﹐ TVB 只 是 “幫 我 接 ”﹐ meaning 暫 時 沒 有 "阻 止 我 接" 。

不 過 當 一 個 TVB artiste 又 沒 有 節 目 又 沒 有 劇 集 時 ﹐ 外 面 的 工 作 就 會 越 來 越 少 。 假 如 到 時 什 麼 工 作 都 沒 有 才 出 聲 ﹐ 我 已 餓 死 。

Erica 說...

因 有 太 多 內 情 你 們 不 知 。

匿名 說...

對答好左,有番 d 內容,可以俾觀眾清楚d 。

[ 阿果位 daniel 可唔可以咪咁肉麻 ?]

匿名 說...

Erica,

你的青春就是你的本錢,希望你能完滿地解決一切決定,展望將來,支持您,加油!


H.M.L.

匿名 說...

本人十分贊同你與TVB解約,既然佢哋都做到咁,又何必留喺一個被人投閑置散既地方呢? 其實香港的娛樂圈,不論是唱歌、演戲還是拍劇、做model行catwalk or being a talent for magazine photo... everything is about 與boss既關係.
Lets see Paco... many people in HK is very native. Because they think he is like a "God". 原因好簡單,因為好多香港人知道佢曾經捧紅過Kelly Chan,但事實上好多人都唔知Kelly Chan有個好叻既鐘珍幫佢,如果Paco咁勁,千嬅、Kelly就唔會一個個咁離開。當年Joey Yung喺一個歌唱比賽攞咗個冠軍,但Paco嫌佢唔靚而唔要佢,要咗個阿Rain,個result係點,唔洗講大家都知...今時今日樂壇興玩實力,就學人講"愛才",愛實力派...
我之所以引以上example,就係要你明白你依家身處既娛樂圈有好多人曾經都有你既experience,自古就有不少人懷才不遇,知名的如李白、岳飛...寂寂無名者更多如星宿,或者今日仍然有好多無知少女、少男憧憬呢個圈,但是簽了一紙contract, 從此就被此binded..所以你亦無必要太過唔開心,因為有好多人都好似你咁既situation...
老實講你並無錯,錯只錯在你喺自己未成名之前講得太多喇!!我諗你都預咗自己從此會被TVB以及與TVB友好既機構封殺。
我之前看過很多關於你的新聞,但這是我第一次睇你的bolg,出乎意料之外,你的中文、英文程度以及對政治、歷史的認知,的而且確比時下許多的所謂歌星、藝人好多了...正如你說子淇目標正確清析,你也應該學習在你未大紅大紫之前,小心一點說話,不要問為甚麼,因為這是娛樂圈的規則。正如現今在娛樂圈中的一、ニ"明星",他們沒有一個是亂說話的,如果他們真的是如此單純,早就被這個圈淘汰了。或許你大膽的言論會為你博得一陣名氣,但之後的日子又怎麼辦呢?解約是正確的,但是在你作任何決定之前,請緊記:這個圈就是這麼現實的。

匿名 說...

Anonymous,

我都唔知點解啲人咁鍾意玩假冒~~~~~~?:(

Daniel.

匿名 說...

在tvb裡被投閒至散的落選佳麗, 何止一人呢. 更多人連拍劇和做司儀機的機會都沒有. 入選港姐都未必係一件好事.

其實大家搵幾多錢有咩工作做都心中有數, 但有些人竟可以穿金戴銀, 駕名車, 住大屋. 佢地做過咩可以咁, 佢地自己至知了.

匿名 說...

哦, 原來是假冒, 仲以為daniel是變態佬.

匿名 說...

我覺得今次事件, 可以令你靜下來看清楚, 娛樂圈適唔適合自己呢? 雖然呢段期間好似收入減少, 但危中有機, 好似而家多左雜誌和報紙搵你寫稿.

或者在這個時期重整一下自己的將來發展, 要不要趁機進修一下, 找點東西學下.

好多藝人做做下都轉左行, 仲有好好既發展添.

天無絕人之路的, 慘過你的仲有大把, 你諗下就會發現自己其實擁有很多.

p.s. 放心, 我一定點都會窮過你.

tintinbright 說...

如前所說, 無綫想陰乾妳, 這是鬥耐力的時侯.

匿名 說...

"用10萬8萬元買回自由,我覺得 值得,我在無铫兩年都沒有賺到這麼多錢。"

有冇搞錯, 2年都搵唔到10萬8萬, 就算我誤解係一年冇10萬8萬, 都離譜, 一個月都冇一皮, 有大學學歷既學生出去事但搵份工都過萬啦. 都唔知咁辛苦做娛樂圈為乜.

匿名 說...

Anonymous,

如果彌明能在美國發展,所有人不會有機會認識她,這就是緣份吧~~~~~~;)

Daniel.

匿名 說...

"用10萬8萬元買回自由,我覺得 值得,我在無铫兩年都沒有賺到這麼多錢。"

-->咁TVB咪仲慘, 可以抽到幾多佣?

Erica 說...

我 說 的 十 萬 八 萬 是 指 他 們 所 賺 的 佣 金 ﹐ 不 是 指 我 的 收 入 。

蘿蔔頭 說...

可唔可以透露o下 TVB 抽幾多% 佣?

匿名 說...

覺得係妳公司內部管理層本身就立立亂,又唔知點處理妳依單case......咦,佢哋唔敢開門見山咁講要「雪」妳或同妳講啲咩,係咪驚講咗會直接構成違約呢?

匿名 說...

如果彌明能在美國發展,所有人不會有機會認識她,這就是緣份吧~~~~~~;)

Daniel.

Daniel哥,你講野越黎越肉麻,睇完頂住想吐,可唔可以顧下其他人感受,唔該晒~

匿名 說...

Anonymous,

講野越黎越肉麻,睇完頂住想吐.

老友,你對緣份的定義,未免有點狹隘了吧,只要大家可以有所接觸,交流就已經是緣份,只是深淺有別~~~~~~:)

仲有,各位電車男,要表白就用email,別在forum亂用其他人的名字(搞清楚Daniel的意思才用吧).

Daniel.

匿名 說...

你是Daniel,我也是Daniel。

我Daniel寫的並不等如你這個Daniel寫的。請不要冒充我這個Daniel。

請你了解多一些才說我這個Daniel~~~~~~)D

Daniel.

匿名 說...

Anonymous said...
你是Daniel,我也是Daniel。

我Daniel寫的並不等如你這個Daniel寫的。請不要冒充我這個Daniel。

請你了解多一些才說我這個Daniel~~~~~~)D

Daniel兄,我們各自表述吧,反正唔應該將Erica個blog淪為口水局,同意嗎~~~~~~:D

Daniel.