2007年10月8日


click: 不 滿 主 持 位 被 褫 奪
袁 彌 明 搵 TVB 高 層 對 質


一 向 敢 言 的 袁 彌 明 , 據 悉 因 在 專 欄 中 揶 揄 崔 建 邦 而 被 飛 出 《 東 張 西 望 》 主 持 行 列 , 為 了 不 想 死 得 不 明 不 白 、 一 直 坐 冷 板 凳 , 袁 彌 明 遂 去 信 藝 員 部 主 動 約 見 高 層 了 解 溝 通 , 果 然 敢 作 敢 為 。

電 影 《 珍 奧 斯 汀 少 女 日 記 》 前 晚 在 AMC 金 鐘 太 古 廣 場 舉 行 首 映 禮 , 出 席 者 包 括 袁 彌 明 、 貝 安 琪 、 2R 、 葉 童 及 陳 國 熹 等 等 。 袁 彌 明 抵 達 時 , 有 三 數 名 猶 如 電 車 男 的 fans 在 場 找 她 簽 名 , 而 穿 上 吊 帶 低 胸 裝 的 2R 成 員 Rosanne , 發 現 被 人 從 高 角 度 欲 拍 下 她 走 光 照 後 , 即 醒 覺 地 把 衣 服 扯 高 。
早 前 袁 彌 明 據 悉 因 在 專 欄 中 揶 揄 無 總 經 理 陳 志 雲 愛 將 崔 建 邦 而 被 飛 出 《 東 張 西 望 》 主 持 行 列 , 未 知 袁 彌 明 可 接 獲 復 工 消 息 ? 她 說 : 「 未 有 通 知 , 我 send
封 信 畀 藝 員 部 , 聯 絡 下 個 星 期 傾 偈 , 傾 番 件 事 。 」


「 米 飯 班 主 應 該 我 」

問 跟 那 一 位 高 層 會 面 時 , 袁 彌 明 說 : 「 藝 員 部 人 , 唔 係 樂 小 姐 ( 樂 易 玲 , 無 製 作 資 源 部 副 總 監 ) 就 係 佩 華 姐 ( 陳 佩 華 , 無 藝 員 部 發 展 科 經 理 ) 。 」 問 日 後 說 話 時 會 否 格 外 小 心 ? 她 說 : 「 我 自 己 都 唔 知 係 文 章 上 定 言 論 問 題 , 唔 想 太 多 揣 測 , 最 重 要 係 同 公 司 溝 通 , 雖 然 公 司 冇 安 排 我 做 《 東 張 西 望 》 , 但 其 他 試 鏡 同 商 場 騷 都 有 幫 我 接 , 我 希 望 盡 快 搵 到 答 案 , 公 司 作 為 經 理 人 , 係 我 米 飯 班 主 , 應 該 我 , 或 者 文 章 畀 佢 先 , 盡 量 唔 得 罪 人 、 唔 影 響 人 、 唔 傷 害 人 就 冇 問 題 , 我 對 事 唔 對 人 , 睇 會 唔 會 對 號 入 座 。 」

Yes, I sent a letter to TVB to call for a meeting last Friday. Will meet them tomorrow (Tuesday) afternoon to discuss in details.

21 則留言:

pippi 說...

good luck erica! hope you can get a fair treatment.

ee 說...

袁小姐你真係天真爛漫。
god bless you

To pippi: 如果我係老闆,炒咗一個工作能力唔合乎我要求既下屬對我黎講會fair啲.

阪本龍一 說...

袁彌明小姐:


其實妳不需要這樣高姿態表達這件事情。
雙方能夠找一個對話的下臺階時,高分貝對外公佈的手法只會妨礙雙方的溝通。
也許妳真的要學習一些基本的公關技倆,否則很難在這麼複雜的演藝圈混下去。


阪本龍一

pippi 說...

ee:
'炒咗一個工作能力唔合乎我要求既下屬對我黎講會fair啲'

personally, i think Erica might not be an Oh-so-good :O host (since she's still rather green), but I think the work shes done is not so bad that deserves to get fired.. so if the evaluation is solely based on her work ability (by that i mean in that show in particular) that might be a good thing to her. yea, from my point of view, a fair treatment should be an evaluation based on how she performs in the show but not something else. I must also admit though, it might be too idealistic given the action taken by tvb. thats why i say good luck to her cuz she will need that.

Roberto 說...

It is my first time posting in your blog. Good Luck, Erica

匿名 說...

Erica,

記住狄娜姐姐嘅說話,記住喺適當時候收番賭枱啲籌碼.God Bless You,good luck~~~~~~!:)

Daniel.

匿名 說...

To ee:

"如果我係老闆,炒咗一個工作能力唔合乎我要求既下屬對我黎講會fair啲"...so well said. The point is TVB doesn't like Erica and no matter what she does now, it's pointless. If I were her, I would just quit and start my life somewhere else. It's not like she needs the money anyway. The only thing she needs is the attention that she's so desperately seeking all her life. In that case, she should just focus on getting that from some other sources. Maybe a billionaire husband who's handsome and well educated is what she wants. Then again, isn't that what everyone wants but would never get? Haha...

匿名 說...

Good luck Erica.

If things doesn't turn out in the meeting, it's just going to reflect the ignorance and close-mindedness of TVB management (no big news).

And good for you, for leaving the narrow world of TVB behind.

Welcome back to the big world.

Peter Lai 說...

Dear Erica,

No matter what is the turn out would be,I will always pray for you. To me it's really reasonable for you to get unfair treatment in TVB for none of the management really has the wisdom from God. Would they pray for God's guidance on your request? No way! So the only solution is to keep clam. To keep clam on the turn out you will face. In fact, it's not the end of the world! To tell you the truth,one of the book I always recommend in the bible is the Book of Job. Even in God's eye, he is a man of blamsless and upright(Job 1:1) However, after all kinds of testing and suffering,he parise God! Unbeleivable! And if you really unhappy, I think it would be good for you to find a good Chistian Fellowship for supporting.
Remeber:"God is good,all the time"

暗黑的卡夫卡 說...

"To me it's really reasonable for you to get unfair treatment in TVB for none of the management really has the wisdom from God."

LoL God is definitely NOT in TVB management. Look at the shows they got!

TVB 古惑無間道 說...

妳其實係表現自己好型,定係搏炒?

定係妳覺得人地奉旨欠左妳咁呢?

還是妳覺得所謂娛樂版做下 Noise 會真係紅咁呢?

型...

蘿蔔頭 說...

Erica,

How's the meeting?

i dont know 說...

樂易玲的反應話我知,好大機會雪妳雪到09年解約為止。TVB 又唔駛出糧畀妳,有乜誘因要同你提前解約呢?雪妳又可以作為殺一警百的示範作用。現在TVB以經理人身份睇怕會阻礙妳年半內所有事業發展,當日我力勸你主動道歉,也是因為這個原因。

客觀理性考慮下,妳現在可以有幾步行:
1.計下過往每月TVB平均在你身上獲得多少佣金收入,再乘年半,賠返畀TVB,希望TVB肯接受提前解約。用金錢換取你年半的青春
2.如不賠償,計劃下未來年半在家中如何進修自我增值,寫書或襯香港開埠以來的絕世大牛市炒賣股票學習財務管理等等

i dont know 說...

由於我不知你們的藝員合約的內容,以上全是胡亂猜測。可能還有法津漏洞存在。但如果真係告到上庭,案件未完,年半已經過去了。

匿名 說...

i dont know,

有人唔熟書噃,川普清崎讓你賺大錢(Why we want you to be rich)好似唔鼓勵炒賣股票噃~~~~~~;)

P.S.Daniel贊成彌明試下直接報PhD,睇下得唔得~~~~~~:)
Daniel.

Erica 說...

i don't know:
到 底 你 幾 歲 and 有 沒 有 法 律 常 識 ﹖
why are you such a negative thinker and so coward?

Clever man 說...

TVB is stingy. "樂 易 玲 昨 日 在 電 話 中 回 應 : 「 呢 係 佢 ( 袁 彌 明 ) 個 人 宣 傳 伎 倆 , 我 冇 諗 過 同 佢 解 約 , 公 司 一 直 都 有 安 排 佢 工 作 同 試 鏡 。 」 對 於 袁 彌 明 在 Blog 和 專 欄 的 文 章 , 樂 易 玲 說 : 「 我 有 勸 佢 寫 要 顧 人 感 受 , 大 家 係 同 事 , 未 來 好 多 合 作 機 會 。"(cited in Appledaily). Let think of 陳志雲, he always asks some sensitive questions in his programme. It may also break the soliddarity of each colleague. Nobody complains 陳志雲, it's just because he is the boss and he has power in TVB. Is he a dictator, u think? So, I hope we can see more real competitors of TVB in the market.

匿名 說...

Erica,

唔好嬲,有無飲鹹竹蜂呀?喉嚨好啲未呢~~~~~~:)

Daniel.

Erica 說...

鹹竹蜂..not dare to try...

匿名 說...

Erica,

可以試下胖大海~~~~~~:)

P.S.我明年應該會graduate~~~~~~:)

Daniel.

i dont know 說...

袁小姐請不要生氣吧。

因為大家都網友,所以我毋須向你講大話討好妳。我只是將我心中的分析完完整整寫下來,並無 POSITIVE OR NEGATIVE,只有表面理據是否充份。同時我只是口水多替妳分析,資料也是片面的,分析對或錯對我毫無損失,沒有什麼COW不COWARD的。可能妳不大喜歡我的分析結果,希望你不是喜歡的說話便是 POSITIVE,不喜歡聽便是 NEGATIVE吧。

樂小姐的回應好明顯是發近脾氣中,我同妳講過妳毫無議價能力,之後的分析你自己想想吧,或找找你信賴的前輩幫幫手。

其他網友叫你保持低調是正確的對策,相信你大學也學過 GAME THEORY,對方知的資料越少,就對你越有利的。

我的法律知識只是從報張新聞雜誌書本中學習,最專業果本可能是吳靄儀所寫的書,實在不值一提。不過如果無合約的 TERMS 在手,幾專業的律師也只能畀片面的意見給妳。同時只算找到漏洞告上法庭也不能補回妳未來兩年的青春。

其實你覺得我說話有沒有道理和我幾多歲實在無關的。九歲都可以入大學,六十幾歲的老董都可以說「無提就當唔存在」吧。